Kompleks logistyczny i magazynowy Transgourmet Foodservice, zlokalizowany w Sośnicy, jest w pełni funkcjonalny i rozpoczął już operacje dostawcze. Inwestycja o wartości 180 milionów złotych, usytuowana przy ulicy Sikorskiego, zaowocowała powstaniem budynku o powierzchni 19 tysięcy metrów kwadratowych. W jego skład wchodzi 14 tysięcy miejsc paletowych i aż 58 ramp przeładunkowych. Realizację prac projektowych i budowlanych przeprowadziło przedsiębiorstwo MOSTOSTAL Zabrze GPBP, natomiast poznańska spółka KKBud pełniła rolę inwestora zastępczego. Centrum powstało na terenie dawnego Pola Wschód Kopalni Sośnica, za budynkiem cechowni. Aktywizacja tej inwestycji ma na celu umożliwić łatwiejszy dostęp do szerokiego asortymentu produktów spożywczych i przemysłowych dla klientów gastronomicznych z południowej Polski.
Gliwickie centrum Transgourmet Foodservice będzie głównie obsługiwało obszary aglomeracji śląskiej, krakowskiej i wrocławskiej, a także regiony oferujące atrakcje turystyczne przez cały rok, takie jak Tatry, Sudety czy Beskid Śląski. Dzięki tej inwestycji, klienci prowadzący lokale gastronomiczne oraz punkty zbiorowego żywienia z tych obszarów mogą liczyć na jeszcze szybsze dostawy od renomowanego dystrybutora.
Transgourmet Foodservice planuje realizować zamówienia przez sześć dni w tygodniu, wykorzystując do tego swoją nowoczesną flotę wielokomorowych samochodów dostawczych – informuje biuro prasowe spółki. Wnętrze magazynu umożliwi składowanie różnorodnych towarów o zróżnicowanych wymaganiach temperaturowych, a także zapewni sprawną kontrolę powierzchni poszczególnych stref w zależności od aktualnych potrzeb. Obiekt podzielony jest na cztery strefy o różnej temperaturze: -22˚C, 0-2˚C, 2-6˚C oraz >16 ˚C. Centrum zostało zaprojektowane z dbałością o najwyższe standardy i zgodnie z najnowszymi wytycznymi, co między innymi umożliwi wykorzystanie procesu odzysku ciepła z urządzeń chłodniczych, ograniczając tym samym wpływ działalności centrum na środowisko.
Dodatkowo, w kompleksie wykorzystano instalację fotowoltaiczną, która czerpie energię z promieniowania słonecznego. Na terenie zewnętrznym zamontowano ładowarki do samochodów elektrycznych, które obsługują magazyn. Z uruchomieniem Centrum Logistyczno-Magazynowego Transgourmet Foodservice powiązane jest stworzenie nowych miejsc pracy. W pierwszej fazie zatrudnienie znalazło 70 osób, jednak docelowo planowane jest utworzenie ponad 200 stanowisk pracy.