Wina z endemicznej gruzińskiej odmiany saperavi bez dwóch zdań stanowią winiarską wizytówkę kraju. W tłumaczeniu jej nazwa oznacza barwnik, a to dlatego, że ma bardzo dużo substancji barwiących i – co jest stosunkowo rzadko spotykane – w przypadku tej odmiany, oprócz skórki zabarwiony na czerwono jest także miąższ winogron. Takie odmiany w winiarstwie określa się mianem farbiarek – ich dodanie w nawet niewielkiej ilości do kupażu powoduje, że wino nabiera wspaniałej, nasyconej czerwonej barwy. Z saperavi powstają najważniejsze i najlepsze wina gruzińskie. Mogą być odmianowe, czyli zrobione tylko z owoców tego jednego szczepu, albo kupażowane, jako że saperavi z powodzeniem zestawia się z innymi odmianami, zarówno lokalnymi, jak i tymi o charakterze międzynarodowym. Szczególnym powodzeniem, przede wszystkim na rynkach zachodnich, cieszą się nowoczesne wina z saperavi z dodatkiem cabernet suvignon. Te najbardziej klasyczne, czyste saperavi, o lekko chropawym obliczu, nie zawsze od razu spotykają się z entuzjastycznym przyjęciem, ale na pewno sporo z nich zasługuje na uwagę; najlepsze przykłady cechuje kilkudziesięcioletni potencjał dojrzewania.
Rodzaje win z saperavi
Dla konsumentów jednak najważniejsze jest, że z wino odmiany saperavi powstaje cała gama bardzo różnorodnych win i w tak szerokim asortymencie każdy jest w stanie znaleźć wino odpowiednie dla siebie. Nawet jeśli ktoś nie pija win czerwonych, bez trudu może sięgnąć po różowe, jako że również takie robi się z saperavi. Wśród czerwonych natomiast przebierać można do woli – są wśród nich wytrawne klasyki, takie jak Georgian Valleys Saperavi, Georgian Valleys Mukuzani, Georgian Valleys Tbilisi Red, K’AT’A Saperavi, K’AT’A Mukuzani, wina półwytrawne – Georgian Valleys Sachino Red czy K’AT’A Pirosmani Semi Dry, czy wreszcie półsłodkie (K’AT’A Alazani Red Semi Sweet, Geaorgian Valleys Alazani Valley Red Semi Sweet oraz słynne Kindzmarauli). Nie zapominajmy też o najsilniej związanych z tradycyjnym gruzińskim winiarstwem winach fermentowanych w zakopanych w ziemi glinianych amforach, czyli kvevri. Trudno odmówić im zadzierzystości, ale to one najlepiej oddają charakter miejsca swego pochodzenia. Jeśli ktoś wcześniej nie miał styczności z takim procesem produkcji, powinien sięgnąć po K’AT’A Mukuzani Qvevri, które powstało – przy zastosowaniu tej pradawnej metody – z owoców uprawianych w najlepszych siedliskach dla odmiany saperavi, czyli apelacji Mukuzani w Kachetii – najważniejszym regionie winiarskim kraju.
Metoda produkcji wina z Saperavi
Powstające z saperavi wina gruzińskie mogą się różnić metodą produkcji czy stopniem słodyczy, jednak bez większych trudności można w nich zauważyć cechy wspólne; wszystkie zwracają uwagę ciemnoczerwoną, bardzo nasyconą barwą i wyraźnie zaznaczoną kwasowością, intensywną tanicznością, a także zdecydowaną owocowością – tak w nosie, jak i na podniebieniu – oraz w smaku przywodzącym na myśl wiśnie, czereśnie, jeżyny z dodatkiem pestek, skóry, czekolady i przypraw.
Do czego podać wina z saperavi
Wina z odmiany saperavi są dość uniwersalne w kuchni, choć oczywiście ich zdecydowany charakter, wyrazistość smaku i taniczność predestynują je do zestawiania z cięższymi daniami mięsnymi, potrawami z dodatkiem grzybów leśnych oraz dojrzewającymi, pikantnymi wędlinami i serami. W wersji półwytrawnej (Sachino Semi-Dry, K’AT’A Pirosmani) doskonale komponują się ze schabem ze śliwką oraz z wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym. Półsłodkie saperavi z powodzeniem uświetni każde spotkanie, na którym podana zostanie tarta wiśniowa (luz z innymi ciemnymi owocami) czy deser z galaretką o tym smaku (albo innych ciemnych owoców).